Τι είναι η αισθητική οδοντιατρική

dr. med. dent. Κώστας Δημάκος

Ένα λαμπερό και ελκυστικό χαμόγελο κερδίζει πάντα τις εντυπώσεις. Το χαμόγελό σας «μιλάει» για εσάς και μπορεί να δηλώσει μια προσωπικότητα γεμάτη αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και φιλική διάθεση. Ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο μπορεί να κάνει τους γύρω σας να σας αντιμετωπίζουν πιο θετικά, κάνοντας σας πιο ελκυστικούς. Μπορεί, λοιπόν, το χαμόγελο να γίνει το «διαβατήριο» για μια πιο ισορροπημένη και γεμάτη αυτοπεποίθηση ζωή; Η σύγχρονη αισθητική οδοντιατρική υποστηρίζει πως ναι. Το χαμόγελο μπορεί να σας επηρεάσει τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο. Αν αισθάνεστε αμήχανα ή άσχημα για το πως χαμογελάτε, οι γύρω σας ενδέχεται να σας θεωρήσουν ντροπαλούς, διστακτικούς, λυπημένους ή ακόμα και θυμωμένους. Η πρόοδος της αισθητικής οδοντιατρικής δίνει πλέον τη δυνατότητα σε πολλούς συνανθρώπους μας να αποκτήσουν ένα φυσικό και γοητευτικό χαμόγελο.

Τι είναι η αισθητική οδοντιατρική και ποιες είναι οι βασικές αρχές επανασχεδιασμού ενός γοητευτικού χαμόγελου;

Αυτό που διακρίνει την αισθητική οδοντιατρική από τη γενική οδοντιατρική, η οποία εστιάζει στην υγεία του στόματος καθώς και στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων της στοματικής κοιλότητας, είναι ότι , εκτός από τα παραπάνω , δίνει έμφαση και στη βελτίωση της εμφάνισης των δοντιών, του στόματος και του χαμόγελου του ασθενούς με βασικό στόχο την επαναφορά της φυσικότητας του χαμόγελου με ελάχιστα παρεμβατικές μεθόδους, ακόμη και σε περιπτώσεις που αυτή η φυσικότητα δεν υπήρχε ποτέ.

Η αισθητική αποκατάσταση του χαμόγελου (smile makeover) είναι η διαδικασία βελτίωσης της εμφάνισης του χαμόγελου μέσω μίας ή και περισσότερων επεμβάσεων, όπως είναι οι όψεις πορσελάνης ή σύνθετης ρητίνης, οι ολοκεραμικές στεφάνες ή γενικότερα οι κεραμικές αποκαταστάσεις, τα οδοντικά εμφυτεύματα, η ουλοπλαστική, η οδοντοπλαστική ή η λεύκανση των δοντιών.

Τα «αντικειμενικά» όμορφα υγιή δόντια και τα καλοσχηματισμένα ούλα δεν είναι οι μοναδικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός όμορφου χαμόγελου. Κάθε ασθενής είναι μοναδικός και διαφέρει σε ηλικία, φύλο, εξωτερική εμφάνιση, προσωπικότητα, αισθητικές ανάγκες και προσδοκίες. Με τον ίδιο τρόπο, κάθε χαμόγελο είναι «ιδανικό» για τον συγκεκριμένο ασθενή, όπως στη φύση κάθε οργανισμός είναι πλασμένος μοναδικά και σε άρρηκτη σχέση με τις ιδιαίτερές του ανάγκες.

ΤΟ «ΙΔΑΝΙΚΟ» ΧΑΜΟΓΕΛΟ

Η δημιουργία του «ιδανικού» χαμόγελου, η οποία αποτελεί και τη δημιουργική πλευρά της αισθητικής οδοντιατρικής, αφορά την απόλυτη κατανόηση και εφαρμογή βασικών αρχών και στρατηγικών επανασχεδιασμού του χαμόγελου με απώτερο στόχο το τελικό αποτέλεσμα που αφορά τα δόντια , τα ούλα και τα χείλη να εναρμονίζεται με τη συνολική εξωτερική εμφάνιση του ασθενούς. Αυτές οι βασικές αρχές, οι οποίες και λειτουργούν ως κατευθυντήριες γραμμές για τον αισθητικό σχεδιασμό και την αισθητική αξιολόγηση και αποκατάσταση του χαμόγελου, μπορούν να διακριθούν ως εξής :

1. Αισθητική Ανάλυση Προσώπου

Η δομή του προσώπου και των μυών του είναι διαφορετική σε κάθε ασθενή. Με τη χρήση οπτικής και φωτογραφικής ανάλυσης, δίνεται η δυνατότητα να μελετηθεί ο τρόπος με τον οποίο τα χείλη πλαισιώνουν το χαμόγελό σας κατά τη διάρκεια της ομιλίας, και των εκφράσεων.

2. Αισθητική Αποκατάσταση Ούλων

Η υγεία και η εμφάνιση των ούλων σας παίζουν πρωταρχικό ρόλο στον επανασχεδιασμό του χαμόγελου. Η υπερβολική έκθεση των ούλων (ουλικό χαμόγελο), η ασσυμετρία του περιγράμματος των ούλων, οι φλεγμονές, καθώς και η έκθεση οδοντικών ριζών, είναι κάποια κοινά αισθητικά προβλήματα που κάνουν το χαμόγελό σας λιγότερο ελκυστικό.

3. Μικροεπεμβατική Αισθητική Οδοντιατρική

Η μικροεπεμβατική αισθητική οδοντιατρική αφορά τα λεπτά χαρακτηριστικά των δοντιών σας, όπως ο τρόπος με τον οποίο αντανακλούν το φως, τυχόν σημάδια ή χρωματισμοί. Η ιδανική αισθητική αποκατάσταση θα πρέπει να ταυτίζεται με τις ιδιότητες των φυσικών σας δοντιών. Η ανατομία των φυσικών δοντιών είναι μοναδική για κάθε άτομο και διαφοροποιείται ανάλογα το δόντι.

4. Επεμβατική Αισθητική Οδοντιατρική

Η επεμβατική αισθητική οδοντιατρική επικεντρώνεται στις αναλογίες μεταξύ των δοντιών της αισθητικής ζώνης του χαμόγελου, των οδηγών σημείων του περιβάλλοντος ιστού και των χαρακτηριστικών του προσώπου, διασφαλίζοντας έτσι μια φυσική και ελκυστική αισθητική αποκατάσταση. Στόχος της επεμβατικής αισθητικής οδοντιατρικής είναι η διασφάλιση της φυσικής και καλαίσθητης εμφάνισης των δοντιών σας, έτσι ώστε το σχήμα, το μέγεθος και η διάταξη τους να εναρμονίζονται και να αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός από εσάς.

Στόχος της αισθητικής οδοντιατρικής είναι η επαναφορά της φυσικότητας του χαμόγελου ακόμη και σε περιπτώσεις που η φυσικότητα δεν υπήρχε ποτέ. Η λεύκανση των δοντιών, οι όψεις πορσελάνης, τα εμφυτεύματα δοντιών (οδοντικά εμφυτεύματα), οι όψεις ρητίνης (bonding δοντιών) ή οποιαδήποτε οδοντιατρική θεραπεία αποτελεί αποκλειστικά και μόνο το θεραπευτικό / αποκαταστατικό μέσο της επίτευξης του ενός και μοναδικού στόχου: 

Ένα όμορφο υγιές χαμόγελο.