Στοματική υγιεινή

βασικές οδηγίες

Η στοματική υγιεινή πρέπει να εφαρμόζεται δύο φορές την ημέρα, πρωί-βράδυ, και περιλαμβάνει την χρήση νήματος και το βούρτσισμα των δοντιών.  Το βούρτσισμα θα πρέπει να έχει διάρκεια δύο λεπτών.

1. Οδοντικό νήμα

Ξεκινάμε χρησιμοποιώντας νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια ανάμεσα σε όλα τα δόντια. Αυτό θα βοηθήσει να καθαριστούν οι επιφάνειες όμορα των δοντιών από τυχόν υπολείμματα τροφής, αφήνοντας ελεύθερο χώρο για να εισχωρήσουν οι ίνες της οδοντόβουρτσας και το φθόριο της οδοντόκρεμας.

2. Βούρτσισμα δοντιών

οδοντιατρος θεσσαλονικη

  • Τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα σε κλίση 45 μοιρών επάνω στα ούλα, και με μικρές κυκλικές κινήσεις, βουρτσίζουμε την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών.
  • Διατηρώντας σε γωνιώδη κατεύθυνση την οδοντόβουρτσα, κάνουμε το ίδιο πράγμα στις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών.
  • Για να καθαρίσουμε την εσωτερική επιφάνεια των προσθίων δοντιών, τοποθετούμε κάθετα την οδοντόβουρτσα στα δόντια και βουρτσίζουμε κινώντας την οδοντόβουρτσα πάνω-κάτω.
  • Στη συνέχεια, ακολουθεί το βούρτσισμα στις μασητικές επιφάνειες.

Προτείνεται η χρήση μαλακής οδοντόβουρτσας, λόγω του λεπτού μεγέθους των ινών της και της ευελιξίας τους, και οδοντόκρεμα με φθόριο.


Αν δεν αφαιρεθεί η πλάκα από τα δόντια οδηγεί σε εναπόθεση πέτρας, φλεγμονή στα ούλα και αιμορραγία, καθώς και σχηματισμό τερηδόνας. Η επίσκεψη στο οδοντιατρείο για καθαρισμό και έλεγχο υγείας της στοματικής κοιλότητας θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το εξάμηνο.