Μια μικρή ιστορία χαμόγελου

Παγκόσμια ημέρα χαμόγελου και SMILEBITE οδοντιατρείο

Η παγκόσμια ημέρα χαμόγελου γιορτάζεται κάθε πρώτη Παρασκευή του Οκτώβρη. Η θέσπισή της ήταν μια πρωτοβουλία του Αμερικανού γραφίστα Χάρβεϊ Μπολ (1921-2001), που σχεδίασε το 1963 τη χαμογελαστή φατσούλα (smiley).

Όλα ξεκίνησαν το 1963, όταν ο Χάρβεϊ Μπολ προσλήφθηκε από μια ασφαλιστική εταιρεία στη Μασαχουσέτη, τη «State Mutual Life Assurance Company», για να φτιάξει ένα σύμβολο που θα ανέβαζε το ηθικό των υπαλλήλων της. Του πήρε μόνο δέκα λεπτά για να σχεδιάσει έναν κίτρινο κύκλο, δυο κουκίδες και μια καμπύλη γραμμή, κι έτσι να γεννηθεί το γνωστό μας smiley.

Από τότε, το smiley γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Αποτυπώθηκε σε μπλουζάκια και αφίσες, σε κάθε είδους προϊόντα, και σφράγισε μιαν ολόκληρη εποχή. Επόμενο ήταν να εξελιχθεί και να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για το πασίγνωστο emoji στις οθόνες των ηλεκτρονικών μας υπολογιστών.

Όταν ο Μπολ είδε το δημιούργημά του να χρησιμοποιείται παντού, ιδιαίτερα μετά τη ραγδαία εξάπλωση του Διαδικτύου και της γλώσσας των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, είχε την ιδέα να καθιερώσει την Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου, για να υπενθυμίσει στο ευρύ κοινό την αρχική αποστολή του smiley και την πρόθεση του δημιουργού του.

Τον εορτασμό συνεχίζει και προωθεί, μετά τον θάνατο του εμπνευστή του το ίδρυμα «Harvey World Smile Foundation», που δημιουργήθηκε για να τιμήσει την μνήμη του.

Το Οδοντιατρείο SMILEBITE ξεκίνησε τη λειτουργία του την πρώτη Παρασκευή του Οκτωβρίου του 2007, Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου, ημέρα συμβολική της φιλοσοφίας του ιατρείου. Για το λογότυπο του ιατρείου, χρησιμοποιήθηκε ένα remake του smiley, αποτελούμενο από, μία παύλα ¨–¨ και μία παρένθεση ¨)¨. 

Τελικό αποτέλεσμα, μια φατσούλα που φαίνεται να κλείνει το μάτι και να χαμογελά και που σκοπό της είχε να μιλήσει χωρίς λέξεις στους ασθενείς και να μεταδώσει το όραμα του ιατρείου μας: να αποκτήσει κάθε ασθενής την αυτοπεποίθηση να εφκραστεί μέσα από το χαμόγελό του.

Απο το 2007, αυτό το remake της χαμογελαστής φατσούλας (smiley) του Χάρβεϊ Μπολ, ενσωματώθηκε στο λογότυπο του οδοντιατρείου SMILEBITE.

 

 

Από τότε και κάθε χρόνο, την πρώτη Παρασκευή του Οκτώβρη, στον χώρο του ιατρείου, πραγματοποιείται μια εκδήλωση, μια γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου, που, ταυτόχρονα, σηματοδοτεί και τις σχετικές δράσεις του ιατρείου για τη χρονιά που ακολουθεί

dr. med. dent. Κώστας Δημάκος

Το λογότυπο SMILEBITE του οδοντιατρείου, καθώς και το σήμα του χαμόγελου είναι κατοχυρωμένα σήματα (trademark) του οδοντιατρείου και προστατεύονται από το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.