Το συγκεκριμένο υλικό προστατεύεται από τις διατάξεις του Ν.2121/93 Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο smilebite οδοντιατρείο.

Λεύκανση δοντιών

Λεύκανση δοντιών

_ teeth whitening

Η λεύκανση των δοντιών συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς διαδικασίες της αισθητικής οδοντιατρικής. Πρόκειται για μια απόλυτα ασφαλή και με μικρό κόστος διαδικασία, η οποία συμβάλλει στην αλλαγή του χρώματος των δοντιών, με αποτέλεσμα να βελτιώνει σημαντικά την εμφάνισή τους.

Τρόποι λεύκανσης δοντιών:

Η λεύκανση δοντιών μπορεί να πραγματοποιηθεί στο σπίτι, από τον ίδιο τον ασθενή, στον χώρο του οδοντιατρείου, από τον οδοντίατρο, ή συνδυάζοντας τις δύο παραπάνω μεθόδους και ενδέχεται να αφορά ζωντανό ή απονευρωμένο δόντι. Η διαδικασία της λεύκανσης στο χώρο του ιατρείου μπορεί να πραγματοποιηθεί με χρήση: Laser, ειδικής συσκευής λεύκανσης (ΖΟΟΜ), ή αυτοενεργοποιούμενων υλικών.

1. Λεύκανση δοντιών στο οδοντιατρείο

Η λεύκανση στο ιατρείο διαρκεί από 30 έως 60 λεπτά ανάλογα με τον τύπο της δυσχρωμίας. Ο οδοντίατρος ξεκινά ελέγχοντας (συνήθως με οδοντικό φασματογράφο) πως προέκυψαν οι δυσχρωμίες των δοντιών (διαφορετικοί τύποι δυσχρωμιών θα έχουν διαφορετική απόκριση στη θεραπεία) και εφαρμόζει ένα ειδικό προστατευτικό ζελέ στα ούλα και στη συνέχεια τον λευκαντικό παράγοντα. Οι λευκαντικοί παράγοντες μπορεί να είναι αυτοενεργοποιουμενοί ή να ενεργοποιούνται με ειδικής συχνότητας φως. (λεύκανση δοντιών με laser, λεύκανση δοντιών με ειδική συσκευή λεύκανσης, λεύκανση δοντιών με ZOOM κ.ά.)

2. Λεύκανση δοντιών στο σπίτι

Για τη λεύκανση στο σπίτι ο οδοντίατρος παίρνει αποτυπώματα των δοντιών, για να κατασκευάζει τα μασελάκια που θα υποδεχθούν τον λευκαντικό παράγοντα. Στο σπίτι ο ασθενής γεμίζει το κάθε μασελάκι με το λευκαντικό ζελέ που του έχει δώσει ο οδοντίατρος και το φοράει για τουλάχιστον 2 ώρες καθημερινά (→ οδηγίες χρήσης νάρθηκα λεύκανσης δοντιών).  Στις περισσότερες περιπτώσεις, το επιθυμητό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται σε μία ή δύο εβδομάδες. Ωστόσο, ο ασθενής θα πρέπει να συνεχίσει να φοράει το μασελάκι για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων ή και περισσότερο.

3. Λεύκανση σε απονευρωμένο δόντι

Η βελτίωση της εμφάνισης ενός δοντιού που έχει απονευρωθεί απαιτεί την εφαρμογή μιας ελαφρά διαφορετικής τεχνικής, με την οποία το δόντι λευκαίνει από το εσωτερικό του. Ο οδοντίατρος εφαρμόζει τον λευκαντικό παράγοντα εντός του δοντιού και στη συνέχεια φράζει το δόντι με προσωρινό σφράγισμα αφήνοντας το υλικό να δράσει για 3 ημέρες. Η διαδικασία αυτή είτε θα έχει αποτέλεσμα με μία μόνο εφαρμογή είτε θα χρειαστεί να επαναληφθεί εωσότου το δόντι αποκτήσει την επιθυμητή απόχρωση.

Συχνές ερωτήσεις

_

Η λεύκανση των δοντιών καταστρέφει το σμάλτο;

Η λεύκανση των δοντιών είναι μια απόλυτα ασφαλής διαδικασία. Στην παγκόσμια επιστημονική βιβλιογραφία έχουν δημοσιευθεί, από έγκυρους επιστημονικούς φορείς, περισσότερες από 10.000 ερευνητικές εργασίες χωρίς να αναφέρεται οποιαδήποτε πρόκληση βλάβης στο σμάλτο των δοντιών.

Η λεύκανση των δοντιών είναι μια επώδυνη διαδικασία με παρενέργειες;

Η λεύκανση των δοντιών είναι μια απόλυτα ανώδυνη διαδικασία. Οι παρενέργειες της λεύκανσης είναι σπάνιες, αν και τα δόντια ορισμένων ασθενών (σε ποσοστό μικρότερο του 7%) είναι πιθανό να γίνουν πιο ευαίσθητα για ένα μικρό χρονικό διάστημα έως 3 ημέρες.

Γιατί τα δόντια δεν είναι λευκά πλέον;

Η εξωτερική επιφάνεια του δοντιού ονομάζεται σμάλτο. Μέρα με τη μέρα, στην επιφάνεια του σμάλτου σχηματίζεται μία λεπτή επικαλυπτική στρώση, στην οποία εύκολα προσκολλώνται χρωστικές ουσίες. Οι χρωστικές αυτές ουσίες ονομάζονται εξωτερικές δυσχρωμίες ή κηλίδες. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους δημιουργούνται οι εξωτερικές δυσχρωμίες είναι η ηλικία, το τσιγάρο, το κρασί, το τσάι και ο καφές. Δυσχρωμίες, ωστόσο, είναι πιθανό να προκύψουν και στο εσωτερικό του δοντιού. Πρόκειται για τις λεγόμενες εσωτερικές δυσχρωμίες. Οι εσωτερικές δυσχρωμίες οφείλονται κυρίως στην παρατεταμένη παραμονή των εξωτερικών δυσχρωμιών στην επιφάνεια του δοντιού, αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως στην ηλικία, στην υπερβολική έκθεση στο φθόριο κατά την παιδική ηλικία, τη λήψη αντιβιοτικών που περιέχουν τετρακυκλίνη, σε ορμονικές διαταραχές, φάρμακα κ.ά. Η πλέον συνηθισμένη εσωτερική δυσχρωμία είναι αυτή που δημιουργείται σε δόντι το οποίο έχει απονευρωθεί.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα της λεύκανσης των δοντιών;

Η λεύκανση των δοντιών μπορεί να είναι μονιμή με την κατάλληλη συντήρηση

Ποιός είναι ο μηχανισμός δράσης της λεύκανσης;

Ο παράγοντας που χρησιμοποιείται για τη λεύκανση των δοντιών είναι το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου και το υπεροξείδιο του υδρογόνου σε διαφορετική κατά περίσταση περιεκτικότητα. Το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου μόλις έρθει σε επαφή με το σμάλτο των δοντιών, διασπάται σε υπεροξείδιο του υδρογόνου και ουρία και στη συνέχεια το υπεροξείδιο του υδρογόνου διασπάται σε νερό και δραστικά ιόντα υδροξυλίου. Αυτά τα ιόντα προκαλούν την λεύκανση των δοντιών, αφού προσκολλώνται στα σωματίδια των δυσχρωμιών και τις διαλύουν.

Θα θέλατε να ρωτήσετε κάτι;

[]
1 Step 1
Email
Η ερώτησή σας
Previous
Next